Kalkış Aşaması


Kalkış tekniği olarak şu prosedür uygulanmaktadır.


Beden dik pozisyondadır.Kollarımızın üstünde olan kolonlardan önce frenleri sonra A kolonlarını elimize alırız. İlk olarak kollar yana doğru tamamen açık tutulur. Daha sonradan kollar bu pozisyondan omuzların gerisine doğru atılır ve yavaşça kalçalara doğru indirilir. 
Beden hafif eğik durumdadır. Bu durumdan sonra biraz ileri doğru yürürüz. Böylelikle arkamızda duran kubbe ile aramızda kalan ipler gergin duruma gelecektir. Bu da kubbenin daha rahat hava ile dolmasına yarayacaktır. 
Kollar geride omuz hizası ile bel hizası arasındadır. Daha güçlü hissettiğimiz adımımızı ileri doğru alırız. İpler gergin öne doğru hızlı ve güçlü bir hamle yaparız. Bu anda amaç yerde " 0 " hızla duran paraşütümüzün 
hızını kendi hızımıza getirmek olacaktır. İleri doğru atılma esnasında kollar gövdenin gerisindeki kalça hizasında omuz yukarısı pozisyonuna getirilir. 

*** İleri doğru atılma esnasında kollar asla omuz hizasından ileri doğru geçmemelidir.

Kolar sürekli geride ve gergin olmalıdır. 

a



Bu hareket arkamızda ellerimizle tuttuğumuz bir sopayı omuz hizasının üstüne kadırmamıza benzeyen bir harekettir. Bu sopayı hiç bir zaman gövdemizin önüne getiremiyeceğimizden ve hep gövdemizin arkasında ancak yukarı aşağı 
hareket ettirebileceğimizden kolonları yukarı doğru kaldırma hareketide bu şekilde olmalıdır.

a



Elimizde tutuğumuz A kolonları ile ileri doğru koşma esnasında kolonları yukarı doğru sanki bir sopa kaldırırmışcasına yaptığımız hareket, sel ağızlarından içeri hava girmesini sağlayacak ve kubbe çabuk bir şekilde sert aeorodinamik formuna girecektir.
Sert aeorodinamik forma giren kubbe bizim hızımıza çabucak yaklaşacaktır. Paraşütümüzün yukarı doğru tepemize hızla gelmesinde herhangi bir bozukluk olup olmadığını anlamak için kafamızı kaldırıp kanopiye bakmak yeterlidir. Şayet herhangi bir bozukluk varsa frenleri çekeriz
ve kanopi kalkış yapmadan yıkarız. Herhangi bir bozukluk yoksa koşuya devam ederiz. Bu kanopi kontrol kanopide herhangi bir aksaklık olup olmadığını anlamamızın yanısıra yukarı baktığımızda kanopinin tam olarak tepemize gelip gelmediğini de anlamamıza yarar. 
Tepemize gelen kanopinin hızı, tam olarak bizim hızımıza gelmiş anlamındadır. Ve bu durumda bizim A kolonlarını elimizden bırakma zamanımızda gelmiştir. Kanopi tam tepemizdeyken kolonları bırakırız. Frenleri ise kulak hizasına getirerek koşuya devam ederiz. İlk bir iki adımdan 
sonra artık havadayız demektir. Bu anda unutmamamız gerekn en önemli noktaSürekli koş havada bile koş. Bu kural bizim kalkışta ayaklarımızın tekrar yere değerse koşarak havalanma imkanımızı doğuracaktır.